Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige Tips en Wetenswaardigheden voor Iedereen!

WebHandig.nl

Met heel veel links en extra achtergrond informatie


Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
en ervaren fotograaf
www.FotoHandig.nl

Foto Handigheid

Informatie Presenteren op Papier

300 DPI

Een foto wordt bekeken op een afstand van 25 cm. Een afdruk met een hogere resolutie dan 250 dpi heeft dus helemaal geen zin want we kunnen het toch niet zien! Het is dan ook geen toeval dat we een resolutie van 300 dpi vaak tegen komen in de specificaties van een printer. Een hogere resolutie dan 300 dpi is dus helemaal niet nodig want je kunt het toch niet zien.

De papierkeuze is momenteel de zwakste schakel. De meeste printers zijn inktjet printers en die hebben papier nodig met een glad oppervlakte en dan mag het ook nog niet voorkomen dat de inkt gaat uitlopen. Veel mensen kopen goedkoop papier en dan is de uiteindelijke resolutie nog slechter dan 50 dpi!

Resolutie in het Bestand

Vaak staat in het grafische bestand ook een dpi waarde. Vaak staat hier 72 dpi of 96 dpi. Moeten we hier waarde aanhechten? Het is tenslotte aan ons zelf met welke afmetingen wij een bestand afdrukken! Ja en Nee....

Ja, omdat het er niet voor niets staat. Stel je voor dat het een tekening is die op schaal is. Dan wel je wel graag dat 1 cm op de afdruk ook werkelijk 1 cm is en de schaal van de tekening klopt. Denk maar eens aan een landkaart (wegenkaart). Indien een schaal vermeld is van "1 cm = 500 m" dan wil je natuurlijk dat het klopt op de afdruk. Het is dus belangrijk dat je in een grafisch bestand aangeeft hoe het afgedrukt moet worden. Stel je voor dat op de kaart staat "1 cm = 500 m" en de afdruk is 2x verkleind. De wandeling die u gepland had zal dan echt heel anders verlopen.

Nee, omdat er een standaard waarde in staat bij gebrek aan iets beters. Als we een foto maken, en dus een grafisch bestand gaan maken, dan wordt er een standaard waarde ingezet van 72 dpi of 96 dpi. Dit is natuurlijk onzin want de foto kan op verschillende resoluties worden afgedrukt.

Een foto kan klein of groot worden afgedrukt, een landkaart op schaal kan maar op precies 1 manier worden afgedrukt. En euh, grafische bestanden zijn niet door fotograferend Nederland (U en Ik) uitgevonden, maar ver daarvoor door de professionele drukkerswereld en die wordt gedomineerd door Macintosh (Apple). Dat is nog steeds zo. In de drukkerswereld wordt een Mac gebruikt.

Weetje: Met een resolutie van 300 dpi hebben we voor een foto van 10 bij 15 (4 bij 6 inch) voldoende aan een foto opname van 1200 bij 1800 pixels. Dat kunnen we realiseren met een camera van 2 megapixel. De kwaliteit van de foto is dan uitstekend. Laat u dus niet gek maken!
 
Aangepast zoeken
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!