Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige Tips en Wetenswaardigheden voor Iedereen!

WebHandig.nl

Met heel veel links en extra achtergrond informatie


Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
en ervaren fotograaf
www.FotoHandig.nl

Foto Handigheid

De 2 Megapixel Camara

2 megapixel camera is goed genoeg?

Deze resolutie was genoeg om een foto van 10 bij 15 cm af te drukken. Dus willen we een foto afdrukken op een 4x groter formaat (laten we zeggen A4 formaat voor het gemak) dan hebben we wel een digitale camera nodig van 8 megapixels. Ja toch, fout, NEE toch!

Wees nou toch eens eerlijk, ga je een foto op A4 formaat op een afstand van 25cm bekijken? Precies, nooit dus. Die ga je ergens ophangen en bekijken op een afstandje. Als we deze foto op 50cm gaan bekijken dan zouden we weer genoeg hebben aan een grafisch bestand van 2 megapixels. Maar dat doen we niet, we gaan een afdruk op A4 formaat die aan de muur hangt bekijken op tenminste 1 meter afstand. Oeps, dit zou dus betekenen dat 75 dpi meer dan voldoende is en het grafische bestand dus niet meer dan 600 bij 900 pixels resolutie behoefd te hebben.

Dus een camera van 0,5 mega pixels zou voldoende zijn om een foto te maken die geschikt is voor een afdruk op A4 formaat!

Heeft meer dan 2 megapixel dan helemaal geen zin?

Toch wel, indien een detail uit een foto moet worden genomen dan is het wel handig om wat meer megapixels te hebben. Er zijn ook fotografen die natuurfoto's maken die op A4 formaat worden afgedrukt zodat iedereen kan genieten van de details in dit soort foto's. Deze foto's worden dan ook niet op een afstandje bekeken terwijl ze aan de muur hangen maar op een afstand van 25cm. Precies, dan hebben we tenminste een 8 megapixel bestand nodig om alle details weer te geven.

Een digitale camera kan een optische zoom en een digitale zoom hebben. Heb je b.v. een 4 megapixel camera dan krijg je met 2x digitale zoom een foto van 2 megapixels. Vaak wordt gezegd, aan digitale zoom heb je niets, maar dat is niet helemaal waar. Indien een 4 megapixel camera wordt gekocht en je wilt ook altijd 4 megapixel foto's als resultaat hebben, yep, dan heb je niets aan een digitale zoom.

Anders wordt het natuurlijk indien je ervoor kiest om foto's van 2 megapixels te maken. Als je dan een 8 megapixel camera koopt kun je ook nog een factor 3 digitaal zoomen!
 
Aangepast zoeken
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!