Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige Tips en Wetenswaardigheden voor Iedereen!

WebHandig.nl

Met heel veel links en extra achtergrond informatie


Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
en ervaren fotograaf
www.FotoHandig.nl

Foto Handigheid

Menselijk Oog

Scheidend Vermogen

Het menselijk ook heeft een oplossend of scheidend vermogen (ook wel hoekresolutie of kortweg resolutie genoemd) is de kleinste hoek waaronder twee puntvormige lichtbronnen nog afzonderlijk kunnen worden waargenomen. Deze resolutie kan worden berekend met een formule en is onder andere afhankelijk van de lensopening. Als we hiervoor 2 millimeter nemen dan geeft dat een (hoek)resolutie van 1 boogminuut.

Weetje: Indien je iets scherper wil zien dan moet je zorgen dat de pupil van je oog groter wordt want dan wordt de hoekresolutie van het oog beter. Daarom heeft het zin om je ogen een weinig dicht te knijpen waardoor er minder licht in je oog komt en je pupil groter wordt en je dus meer details kunt waarnemen. Doe maar eens een proefje. Zoek en de avondschemering een woonhuis op een afstand zodat je nog net de stenen kunt zien. Je zult zien dat je de volgende dag in het volle licht de individuele stenen niet meer kunt waarnemen!

Wat kunnen we onderscheiden op 25 cm afstand?

Het menselijk oog kan dus twee naburige punten slechts dan als afzonderlijke punten waarnemen (oplossen), wanneer de gezichtshoek groter is dan 1 boogminuut. Dit betekent dat bij een oogafstand van 25 cm, de onderlinge afstand tussen twee punten meer dan 0,07 mm moet bedragen om die punten als aparte structuren te kunnen onderscheiden. In de praktijk ligt het maximale oplossend vermogen van het oog zelden op de theoretische waarde van 0,07 mm, maar eerder tussen 0,1 en 0,2 mm.

Laten we eens voor het gemak uitgaan van een zeer goed oog en dat we een structuur van 0,1 millimeter kunnen onderscheiden op een afstand van 25 cm. We kunnen dan 100 punten (dots) per cm, of te wel 250 punten per inch (dots per inch = dpi) onderscheiden op een afstand van 25cm. Later we zeggen dat 25 cm de afstand is wanneer we een foto bekijken.

Wat kunnen we onderscheiden op 3 meter afstand?

Op een afstand van 50 cm (afstand tot het beeldscherm) kunnen we dan 125 punten per inch onderscheiden. Op 3 meter afstand (b.v. de televisie) kunnen we ongeveer 20 punten per inch onderscheiden. Dit is nog steeds onder de voorwaarde dat u zeer goede ogen heeft!

Weetje: scherpte van een tekenfilm is altijd goed, een tekenfilm heeft zowel de voorgrond als de achtergrond in focus. Het beeld is scherp van nul tot oneindig, de scherptediepte is dan oneindig. Dat zit er dus ongelofelijk strak uit. In een winkel laten we dan ook vooral tekenfilms zien!
 
Aangepast zoeken
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!