Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.nl

Handige Tips en Wetenswaardigheden voor Iedereen!

WebHandig.nl

Met heel veel links en extra achtergrond informatie


Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
en ervaren fotograaf
www.FotoHandig.nl

Scripting

Browser Scripting

JavaScript

JavaScript is de belangrijkste scripting programmeertaal van het world wide web. Deze scripting programmeertaal wordt, in meer of mindere mate, bijna op iedere website gebruikt om functionaliteit toe te voegen, invoer formulieren te valideren, de browser te detecteren waarmee de pagina wordt vertoond en nog veel meer.

Javascript is de meest populaire (en eenvoudig te gebruiken) scripting programmeertaal op het internet en werk goed in alle belangrijke browsers zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera, en Safari.

JavaScript was ontworpen om interacties aan HTML pagina's toe te voegen en is een programmeertaal die niet moeilijk is om te leren. De scripts (stukjes programmeertaal) worden meestal direct opgenomen in de HMTL pagina. Dit soort stukje programmatuur kun je eenvoudig herkennen. Het begint altijd met <script type="text/javascript">. Iedereen is vrij om JavaScript te gebruiken. Je hoeft niet te betalen voor het gebruik ervan.

Let op Jave en JaveScript zijn niet hetzelfde. Het zijn twee verschillende programmeer talen, zowel conceptueel als in ontwerp.

JavaScript kan ook gebruikt worden om "cookies" te maken. Dit is informatie die op je eigen computer wordt opgeslagen en weer gebruikt wordt als de je website opnieuw bezoekt. Om de JaveScript kun je niet omheen, op bijna alle web pagina's staat wel iets in JavaScripting. Onderaan iedere pagin van deze wedsite staat "top of page". Als je daar op klikt dan springt de pagina weer naar boven. Achter deze toets zit een klein stukje programma wat geschreven is in JavaScripting. Dit soort kleine stukje programmeertaal worden "snippets" genoemd. Zoek maar eens op het internet naar JaveScript en snippets. Er is genoeg te vinden en te proberen.

HTML DOM

DOM staat voor Document Object Model en legt vast hoe een document structuur eruit moet zien en is een object-georiŽnteerde benadering van gestructureerde documenten zoals een HTML moet zijn. Elk object in het document kan met programmeercode (zoals javascript) worden benaderd, en de eigenschappen kunnen worden aangepast.

Indien er structuur in een document wordt aangebracht wordt het ook mogelijk onderdelen hiervan te adresseren en te gebruiken in programmatuur. Zie http://www.w3.org/DOM/ voor meer informatie over het Document Object Model. DOM maakt het mogelijk om HTML elementen te creŽren, te benaderen, aan te passen en te verwijderen.

De titel van deze webpagina is:

Bovenstaande output is resultaat van onderstaand script:

<script type="text/javascript">
document.write(document.title);
</script>

document.title is een onderdeel van het Document Object Model, namelijk de titel van deze webpagina.

DHTML

DHTML is geen programmeertaal. Het staat voor een methode (term) om dynamische en interactive webpagina's te maken door een combinatie van HTML, JavaScript, het DOM en de CSS. DHTML staat voor Dynamic HTML. JavaScript is de standaard programmeer taal voor HTML. Je spreekt over DHTML indien je JavaScript gebruikt om HTML elementen te adresseren en te manipuleren. Ook de opmaak zoals die in een stylesheet kan worden vastgelegd (CSS) kan worden geadresseerd en gemanipuleerd met JavaScript. Dit is dus ook DHTML.

Een voorbeeld:

<script type="text/javascript">
document.write(Date());
</script>

Het resultaat is:

VBScript

VBScript is een scripting programmeertaal van Microsoft en is de standaard die gebruikt wordt voor ASP (Active Server Script). VBscript op de client (dus bij de gebruiker in de browser) werkt allen voor de Internet Explorer, dus pas op, je kunt het beter niet gebruiken. VBscript is een lichte uitvoering van de Microsoft programmeertaal Visual Basic.

AJAX

AJAX staat voor Asnchronous JavaScript and XML en is gebaseerd op Javascript en "HTTP requests". AJAX bekendheid heeft een boost gekregen doordat Google het ging gebruiken in 2005 met Google Suggest. AJAX is geen nieuwe programmeertaal maar een nieuwe manier waarop bestaande standaard worden gebruikt. Hierdoor konden web toepassingen sneller en meer interactiever worden gemaakt. Met AJAX is het mogelijk om vanuit de browser (zonder de pagina te herladen) data op te halen op de server. In plaats van de gehele pagina is het slechts nodig een gedeelte van de pagina op te halen. Dat is mogelijk zonder dat de gebruiker dit in de gaten heeft.

Een goed voorbeeld is het zoekvenster van Google. Elke ingetypte letter wordt naar Google gestuurd en de Google server stuurt een lijstje met suggesties voor de zoekterm.

E4X

E4X is een nieuwe toevoeging (extension) van Javascript om XML te ondersteunen. E4X is onderdeel van Javascript 1.6 standaard en zorgt voor vereenvoudiging. E4X is een officiŽle web standaard sinds juni 2004 en is ingesteld door ECMA (The European Computer Manufacturers Association). Met behulp van E4X is het eenvoudig mogelijk om documenten met een XML indeling door de geven naar andere programma's en deze aan te passen.

Maar pas op, in de zomer van 2009 werd het alleen goed ondersteund door Firefox, niet door Opera, Chrome and Safari. Ook de Internet Explorer van Microsoft ondersteunt het niet.

WMLScript

WMLScript is de programmeertaal die gebruikt wordt in WML pagina's. WML pagina's zijn "speciale HTML" pagina's die vertoond kunnen worden in een WAP browser. WML staat voor Wireless Markup Language en is een soort van HTML met strikte regels voor de indeling van de bestanden. WML pagina's kunnen vertoond worden op mobiele apparaten die een display hebben met geringe mogelijkheden. De ontwikkeling is tegenwoordig echter zo dat de mobiele telefoon steeds meer een draagbare computer begint te worden met een steeds beter display. Zo kunnen gewone HTML pagina's worden vertoond en zou WML eigenlijk overbodig geworden zijn.
 
Aangepast zoeken
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!